28 Şubat 2016 Pazar

Doğada Yürüyüş İle İlgili İpuçları

Doğa yürüyüşleri, şehir hayatının stresinden uzaklaşmak için çok uygun bir fırsattır. Doğa yürüyüş, her yaştan insanın yapabileceği bir doğa aktivitesidir. Doğada yürümenin hem bedensel hem de ruh sağlığımızı olumlu yönde etkilediği uzmanlar tarafından kanıtlanmıştır.
Bu nedenle mümkün olduğunca doğayla başbaşa zaman geçirmeli ve bunu alışkanlık haline getirmeliyiz. Doğa yürüyüşlerinde dikkat edilmesi gerekenlerin olduğu herkes tarafından bilinir. Bu konuda  edindiğim tecrübeleri sizlerle paylaşmak istiyorum.

Doğa yürüyüşlerine yeni başlıyorsanız, hemen uzun ve yorucu turlarla başlamayın. Doğaya çıkmadan önce mutlaka egzersiz yapın, tecrübeli insanlardan eğitim alın, seminerlere katılın.

Doğaya gezi ve turlarınızı mümkün olduğu kadar yalnız başınıza yapmamaya çalışın. Anlaşabileceğiniz birkaç kişi ile, grup düzeninde gitmekte yarar vardır.

Gezi ve turlara çıkmadan önce mutlaka “Gezi Planı” yapılmalı ve çevrenizdekilere gideceğiniz yer ve döneceğiniz zamanla ilgili bilgi bırakılmalıdır. Uzun süreli turlarda ilgili bölgenin Muhtarlığına ve Jandarmaya haber verilmeli, gerekli izinler alınmalıdır.

Grup halinde yola çıkıyorsanız, yola çıkmadan önce gezi akış planı, görev dağılımı, acil durum planı gibi konular üzerine görüşme yapın!

"En kestirme yol, en iyi bilinen yoldur" gerçeği asla unutulmamalı. Kestirme olur düşüncesiyle, bilinmeyen yerlerden gidip kendinizi ve grubunuzu tehlikeye atmamalı.

Grup halinde yürüyüş düzeninde, varsa Rehber, yoksa grubun en tecrübelisi en önde yer alır. Grubun en acemisi veya en yavaşı, rehberin hemen arkasında yer alır ve yürüyüş sürati bu kişiye göre ayarlanır. Grubun en arkasında da artçı rehber veya yine tecrübeli bir kişi yer alır. Artçı rehber geride kalanların güvenliğini sağlar ve gruptan kopmaları önler.


Grup düzeninin dışında hareket etmemeli, tek sırayı ve tempoyu bozmamalı, grubu tehlikeye sokacak davranışlardan kaçınılmalıdır.

Grup halindeki yürüyüşlerde, el ele tutuşmak veya birbirine sarılarak yürümek son derece tehlikeli olabilir. Bu şekilde yürüyerek diğerinin dengesini bozabilir ve düşme anında birbirinizi çekebililirsiniz.

İlk mola, yürüyüşe başladıktan en az bir saat sonra verilmeli. Mola süreleri kısa tutulmalıdır, çünkü vücudunuz soğuyabilir. Yemek molasından sonra yürüyüş temposu biraz düşürülmeli ve dik eğimler çıkılmamalıdır.

Yürüyüş boyunca dikkat ve düşünceler, parkura ve çevreye odaklanmalıdır. Belli aralıklarla rotanın doğruluğu kontrol edilmelidir. Bunun için çevreden, akılda kalacak referanslar (yol ayrımı, tepe, çukur, ağaç vb.) alarak yola devam edilmelidir. Böylelikle rotadan sapıldığında, sapılan noktaya geri dönülmesi mümkün olacaktır.

Doğada kaybolursanız, kaybolduğunuzu anladığınız noktaya gitmeye çalışın. Çünkü, aramalara, kaybolan kişinin en son görüldüğü noktadan başlanır.

Doğada yürüyüş, bir yarış değildir. Asla ne yanınızdakilerle, ne kendinizle, ne de doğayla yarışmayın.

Çöpler asla doğaya atılmamalı ve kamp alanında bırakılmamalıdır. Tüm çöplerinizi yanınıza alarak ilk yerleşim mekezindeki çöp kutusuna atınız!

Yürüyüş sırasında yamaç veya uçurumdan aşağı asla taş atmayın veya yuvarlamayın! Zira, aşağıdan geçen başka bir grup olabilir ve ağır yaralanmalara sebep olabilirsiniz.

Gideceğiniz bölgeyle ilgili mutlaka bir harita edinin. Yoksa bölge halkından yöreyle ilgili bilgi toplayın.

Sürekli olarak yolun sonuna ve hedefe odaklanmayın. Bu düşünce performansınızı etkiler, hatta hata yapmanıza neden olabilir. Yürüyüşten keyif almaya bakın.

Bastığınız zemine ve adımlarınıza dikkat edin. Kaygan ve taşlık zeminlerde dengenizi kaybedip düşme riski vardır.

Kışın yürüyüş yapıyorsanız, patika ve su kenarlarına dikkat etmek gerekir. Yumuşak olan Kar düşmenize neden olabilir. Ayrıca karın altındaki gizli çukurlar fark edilmeyebilir.

Kayalık bölgelerden geçerken dikkatli olmalı, bu bölgelerde bağırmamalıdır. Sesinizin oluşturacağı yankı, çığa veya heyelana neden olabilir.

Vadiler yerine yüksek sırtlardan gitmekte yarar vardır. Böylece daha geniş bir görüş açısına sahip olursunuz.

Doğayla kalın, Hoşçakalın...
  
  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder