27 Şubat 2016 Cumartesi

Çocuklarda Doğa Bilinci Oluşturmak

Günümüz şehir hayatında çocukların birçoğu doğadan uzak, “izole” biçimde yaşam sürmektedirler. Doğayla ilgili birçok şeyi, maalesef ekranlardan öğreniyorlar. Çocuklarımıza doğa sevgisini aşılamak için, onları her fırsatta doğa ile buluşturmalı, yapacağımız doğa aktivitelerinde mümkün olduğunca onları da yanımıza almalıyız. Ancak, çocuklara doğa aktivitelerini cazip hale getirmek gerekir. Bunu başarmanın yollarıyla ilgili birkaç öneri ve ipucunu sizlerle paylaşmak istiyorum:

Çocuklar, genelde hayvanları severler.
Bu yüzden, doğadaki sevimli hayvanların, örneğin sincapların, ineklerin, geyik vb. hayvanların bolca gözlemlenebileceği, hatta dokunup yem verilebileceği yerlere geziler yapılabilir. Bu hayvanlarla içiçe olunabilecek çiftlikler veya kamp alanları olabilir. Ayrıca balık tutulabilecek bir göl kıyısında kamp yapmak da çocukların ilgisini çekecektir.

Heyecan bulaşıcıdır!
Eğer yaptığınız aktiviteden siz de heyecan duymuyorsanız, çocuğunuzun da heyecan duymasını beklemeyin. Heyecanınızı ve aldığınız keyfi, çocuğunuzun görmesini sağlayın (keyif aldığınızı yüksek sesle belli edin). Ayrıca gördüğünüz şeyleri ilk defa görüyormuş gibi davranıp çucuğunuzun heyecanını arttırabilirsiniz.

Bırakın çocuklar çocuk kalsın!
Onların davranışlarını planlamaya zorlamayın, katı kurallarla onları sıkmayın. İlgileri başka bir konuya yönelmişse, örneğin dikkati bir kelebeği kovalamaya veya bir sincabı izlemeye kaymışsa, bırakın onlarla ilgilensinler. Doğa onlar için çok yeni şeylerle dolu olduğundan ilgilerinin sürekli yön değiştirmesi çok normaldir.


Çocukların seviyesine inmeli!
Çocuklarla konuşurken, onlara birşeyler gösterirken, her zaman çömelin veya oturun. Böylelikle onların seviyesine inmiş olursunuz ve onlarla iletişiminiz daha güçlü olacaktır. Kısacası çocuklarla yaptığınız aktivitelerde onların öğretmeni gibi değil, aynı seviyedeki arkadaşları gibi davranmanız onlara daha fazla keyif verecektir.

Görerek öğrenmek daha kolaydır!
Bir şeyin nasıl yapılacağını, her zaman göstererek anlatın. Bu, ateş için çalı çırpı toplamak, bir balığın nasıl temizleneceği veya bir düğümün nasıl atılacağı olabilir. Çocuklar, siz isteseniz de istemeseniz de davranış ve yöntemlerinizi sürekli izlerler. Bu nedenle, çocuklara bir şey öğretmek istediğinizde, bunu onlara anlatarak değil, mutlaka gösterek yapın!

Çocuklara her zaman fırsat verin!
Ateş yakarken, balık tutarken, çadır kurarken onların da fikrini alın ve onları da işinize ortak edin. Ayrıca küçük de olsa, her başarıdan sonra çocuğunuza mutlaka övgü dolu sözler söyleyin. Başarma duygusu, hem yapılan eylemden keyif almayı, hem de o eylemin unutulmamasını sağlar.

Çocuğunuz çabuk mu sıkılıyor?
Çocukların konsantrasyonu, yetişkinlere göre daha kısa sürelidir. Çabuk sıkılabilirler. Bunu engellemek için yanınıza onları mutlu edecek şeyler, örneğin atıştırmalıklar, sevdiği meyveler veya şekerlemeler almanız yararlı olacaktır. Çocuğunuzun heyecanı azaldığında bunları ortaya çıkarıp motivasyonunu yükseltebilirsiniz.

Çocuklarda doğa bilincini geliştirmeli!
Çocuklarda doğayı koruma bilincini geliştirmek için belli şeyler yapmalısınız. Örneğin doğadaki ekolojik dengeyi, onun anlayacağı biçimde ona anlatabilirsiniz. Ayrıca çevredeki çöplerin doğaya verdiği zararı ona anlatarak bu çöpleri birlikte toplayabilirsiniz. Daha sonra da bu davranışın ne kadar iyi bir davranış olduğunu ona belirterek onu övmenizde yarar vardır.

Güzel anılarınızı unutturmayın!
Doğada çocuklarla geçirdiğiniz güzel anılarınızı, örneğin tuttuğunuz bir balığı, yaktığınız bir ateşi fotoğraflarla ölümsüzleştirin. Belli zamanlarda bu fotoğrafları çıkarıp çocuğunuzda o güzel zamanların hayalinde canlanmasını sağlayarak, doğa sevgisini pekiştirmiş olursunuz.


Doğayla kalın, Hoşçakalın...
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder